De lezing over de WMO en het WMO-forum trok 33 bezoekers, waarvan een aantal ook met de WMO te maken heeft of heeft gehad. Vertrekkend voorzitter Age Veenstra en WMO-forum lid Yvonne Pas maakten er een interactieve middag van. Het WMO-forum is een wettelijke adviesraad, die advies geeft aan het College van B&W. De adviezen gaan ook naar de Gemeenteraad. De letters WMO staan voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De wet heeft gaat uit van het bevorderen van eigen kracht van mensen en biedt voorzieningen om ervoor te zorgen dat inwoners met een behoefte aan tijdelijke of blijvende ondersteuning geholpen kunnen worden in hun dagelijks functioneren. Te denken valt aan huishoudelijke hulp, gehandicaptenparkeerkaart, trapliften, rolstoelen, begeleiding bij administratie en dergelijke. Over het algemeen is er tevredenheid over de WMO. Veel hangt af van het verloop van het intakegesprek met de WMO-consulent. Het is belangrijk dat cliënten zich niet beter voordoen dan dat ze werkelijk zijn en het is ook belangrijk je goed op het gesprek voor te bereiden. De organisatie MEE biedt gratis onafhankelijke cliëntondersteuning en daarop kan een beroep gedaan worden. Het telefoonnummer van MEE is 030-2642255. MEE is bij veel mensen niet bekend en het zou goed zijn als de gemeente de cliënten hier actief op wijst. In Veenendaal zijn er ca. 4500 mensen die een beroep doen op de WMO en de jaarlijkse kosten bedragen 10-15 miljoen voor de gemeente. De eigen bijdrage voor het gebruik van voorzieningen is laag met ca. 20 euro per 4 weken. Het maakt daarbij niet uit of men van 1 of van meer voorzieningen gebruik maakt. Alleen voor bijdragen in vervoer geldt een andere regeling. Het is niet uitgesloten dat de eigen bijdrage in de toekomst verhoogd gaat worden, met name voor huishoudelijke hulp Age Veenstra bevroeg ons over we over de zorg in het algemeen denken. Veel aanwezigen zijn positief over hoe men nu de zorg ervaart, maar er zijn wel degelijk zorgen voor de toekomst vanwege onvoldoende personeel, de toenemende kosten door onder meer de te verwachten stijging van het aantal demente mensen en de vergrijzing in het algemeen.
We kijken terug op een interessante middag en Age en Yvonne worden met een flesje wijn en een groot applaus bedankt voor hun bijdrage.
Van A naar B. We reizen verder. Van de zomer naar de winter. Van buiten naar binnen. Lang niet altijd wetende waar we precies naar toe gaan en waar we zullen eindigen. Henk geeft vandaag een beetje duidelijkheid. Tenminste wat WijsmetjeWijk betreft. Hij gunt ons een blik in de toekomst met het programma voor de komende maanden. Wederom een programma waarnaar we kunnen uitkijken. Het volledige programma is te vinden in de agenda op deze site. Na deze inleiding is het tijd voor een spelletje. Een denkspelletje. We moeten een aantal zinnen afmaken. Een lopende zin die moet eindigen in een plaatsnaam. Dat lijkt eenvoudig. Maar dat is het niet. Tenminste dat is de eerste indruk als we het formuliertje onder ogen krijgen. Maar na enig overleg en diep nadenken borrelen de eerste plaatsnamen naar boven. Als onze hersenen eenmaal in de gaten hebben hoe er gedacht moet worden en ons denken de juiste richting heeft gevonden gaat het steeds beter. Zo lukt het mede in overleg met onze team genoten bijna alle plaatsnamen kris kras door Nederland te achterhalen. Twee groepjes eindigen gelijk met slechts een ontbrekende plaatsnaam. Een plezierige groepsactiviteit weer zo aan het begin van het najaarsseizoen. Hulde aan Wil van Dantzig die weer zo'n leuk spel heeft gevonden. Vol vertrouwen kunnen we nu verder van A naar B. Samen met WijsmetjeWijk.
Na afloop drinken we erop. Een mooie middag met zicht op een mooi najaar!
Eindelijk is het zover. We hebben er tien jaar op moeten wachten, maar vandaag vieren we ons tweede lustrum. Dat doen we in het Spectrum. Hartje Veenendaal. En dat is misschien wel tekenend voor WijsmetjeWijk. Midden in de samenleving. Geen ingeslapen bejaardenclub maar een levendige club, nog volop deelnemend en genietend van het leven. Liefst meer dan 100 vrijwilligers van WijsmetjeWijk zijn uitgenodigd. Natuurlijk we hadden het liefst alle leden uitgenodigd. Maar dat werd organisatorisch wel wat veel. Daarom alleen de vrijwilligers. De vrijwilligers waarop WijsmetjeWijk uiteindelijk drijft. Zonder vrijwilligers geen WijsmetjeWijk. Die vrijwilligers zijn WijsmetjeWijk. Net zoals Henk van den Brandt WijsmetjeWijk is, of is WijsmetjeWijk Henk. Wat wel duidelijk is dat Henk het gezicht en de stuwende kracht is. Hij is het die het mogelijk maakte dat op dit moment liefst 1870 deelnemers zich aangesloten hebben bij de boeiende en alsof het nog lente is bloeiende Stichting WmjW. Henk vertelt in zijn voorwoord hoe het gegroeid is, hoe hij samen met zijn rechterhand Wil van Dantzig de organisatie uit de grond stampte in een Stichting die zich in de loop van de tijd als een olievlek over Veenendaal verspreidde.
Hans Wiegel, voorzitter van de wijk West, zette Henk terecht in het zonnetje. Een dinerbon en een bos bloemen is het symbolische gebaar richting Henk. Hans trapte daarmee een middag af vol afwisseling. Soepel praat hij de onderdelen aan elkaar. Na het dankwoord aan Henk komt ons jongste raadslid Dylan Lochtenberg aan het woord. Door Hans uitgedaagd leest hij de tekst niet voor vanaf zijn mobiel maar uit zijn hoofd. Zoals een wethouder betaamt gaat hem dat goed af. Hij prijst WmjW en onderkent, hoewel WmjW niet zonder de Gemeente kan, dat omgekeerd ook zeker het geval is. Na het inspirerende betoog van Dylan kan het feest beginnen.
We krijgen eerst een voorstelling van Nina Parie en Sam Bijl van De Sien Producties. Zij verbeelden de ontmoeting van jong en oud. Dat geeft aanleiding tot veel komische situaties. Daarbij zowel oud als jong in hun waarde latend. De voorstelling is speciaal voor ons gemaakt en daar is de nodige research aan vooraf gegaan. Knap gedaan. De voorstelling zal komende tijd in een iets uitgebreidere vorm vertoond worden in de wijken. Onthoud het, want het is zeker de moeite waard en dus van harte aanbevolen!
Na de pauze is het tijd voor de Bro's. Welbekend in Veenendaal en dan zien we ook dat ouderen niet voor de jeugd hoeven onder te doen. Ze spelen een aantal meeslepende nummers voor ons. Helaas voor ons gevoel moeten ze veel te vroeg stoppen met hun optreden. Dat mogen ze als een compliment beschouwen. Ze laten zien dat wij als ouderen nog midden in het leven staan. Daar mogen ze trots op zijn. Zoals wij trots mogen zijn op onze generatie en daarmee in het verlengde op ons WijsmetjeWijk. We hopen dan ook nog lang en met heel veel plezier profijt van WmjW te mogen hebben. Na het optreden van de Bro's is het tijd voor de borrel. In een gezellig samenzijn worden de contacten verstevigd. En laat dat nou net zijn waarvoor WmjW bedoeld is.
(Foto's Willy Kistemaker)
Donderdag 26 september was het voor sommige pensionado’s van Wijs met je Wijk – Petenbos wat vroeger uit de veren. Voor het bezoek aan de Glasblazerij in Laren (Gld), waar wij om 10.30 uur werden verwacht, verzamelden wij ons om 09.15 uur bij de parkeerplaats van de Jumbo aan de Brinkersteeg. Voor dit uitje gingen wij met 16 personen in 4 auto’s op pad. Na een voorspoedige rit van een uurtje, kwamen wij in Laren aan. Wij werden door de heer Martorell, die wij vooral Mart moesten noemen, met koffie en gebak ontvangen.
Bij binnenkomst waren de oh’s en ah’s veelvuldig te horen. De ruimte is gevuld met de meest prachtige en kleurrijke glazen kunstvoorwerpen. Je kijkt echt je ogen uit.
Dan gaat de demonstratie van start. Mart weet op een heel boeiende manier met veel kennis van zaken en humor te vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van glas en het gebruik hiervan.Glas wordt gemaakt van een mengsel van zand, kalk en soda. Deze grondstoffen worden verhit, waardoor het vloeibaar wordt. Door de jaren heen zijn de technieken om glas te produceren echter behoorlijk veranderd. Deze grondstoffen verhitten ze bij een temperatuur rond de 1500 graden Celsius in een smeltoven. De oudste bekende glazen voorwerpen zijn in het Nabije Oosten gevonden en dateren van 5000 jaar voor Christus.
In zijn atelier werkt Mart dagelijks aan verschillende opdrachten variërend van medische glasinstrumenten tot een glas geblazen brandweerman, muziekinstrument of gebruiksvoorwerp. Het ambacht ‘glasblazen’ is hem bij Philips, DSM en diverse stages in binnen en buitenland bijgebracht. Hier hield hij zich voornamelijk bezig met het blazen van lampen en medische (glas) instrumenten. Ook heeft hij bij diverse collega’s stage gelopen om het glasblazen aan de blaaspijp eigen te maken. Door het vele oefenen heeft Mart van zijn werk een hobby gemaakt en van zijn hobby weer zijn beroep kunnen maken en maakt hij nu de meest veelzijdige ontwerpen uit glas. Door de eeuwen heeft het maken van glas en glasproducten zich ontwikkeld tot de huidige machinale productie. Het kunstige sierglasblazen zoals door Mart Martorell wordt beoefend, zal langzaam verdwijnen omdat er steeds minder mensen dit mooie ambacht willen leren en uitoefenen.
Wij hebben dit prachtige vak nog mogen bewonderen vandaag bij Mart. Tijdens de demonstratie maakt hij een mooi varken met een biggetje in de buik.
Joop Mutsaers wordt uitgedaagd het ook eens te proberen en hij weet een mooi vaasje te blazen dat hij ook mee mag nemen. Goed gedaan Joop. En na het inkopen van mooie kunstige sierglaswerken door verschillende mensen, gaan we weer op pad. Eén auto gaat naar huis en 3 auto’s met 4 personen gaan nog van een lekkere lunch genieten in het dorp bij Witkamp. De lunch was heerlijk en erg gezellig, en dan vertrekken ook wij op weg naar huis.
Conclusie van iedereen was: Dit was een geweldig uitje, we hebben genoten met z’n allen!